OPEN CALL: makers voor STUDIO JAKOP AHLBOM

Studio Jakop Ahlbom is het talentontwikkelingstraject dat de Jakop Ahlbom Company begin 2017 startte. Binnen Studio Jakop Ahlbom bieden we talentvolle mimemakers de kans om eigen werk te ontwikkelen en te presenteren. Met Studio Jakop Ahlbom willen we een specifieke bijdrage leveren aan de zichtbaarheid en ontwikkeling van de mime als kunstvorm in Nederland.

Achtergrond.

In het talentontwikkelingsprogramma richten we ons nadrukkelijk niet op de begeleiding van makers binnen Jakop Ahlboms signatuur, maar zetten we in op ontwikkeling van bestaand talent en het opsporen van nieuw talent. We gaan uit van werk dat in de eerste plaats fysiek en visueel is, en denken vanuit een brede opvatting over mime. We zijn op zoek naar mimemakers die vanuit eenvoudige en fysieke middelen van veel verbeeldingskracht getuigen. We zijn geïnteresseerd in mimers die fantasierijk, beeldend en veelzeggend durven te zijn. Die eigenheid en eigenwijsheid willen we een plek geven, begeleiden en stimuleren.

Aangeboden.

Dit najaar (augustus-november 2018) hebben we binnen het talentontwikkelingstraject plaats voor mimemaker(s) die een plek zoeken om hun ideeën, onderzoeken en prille plannen verder uit te werken, en die onder begeleiding verder willen aanscherpen. We zoeken zowel makers en/of spelers die al langer in het mimewerkveld bezig zijn, als jonge makers die net hun eerste schreden zetten. Een afgeronde mimeopleiding is een pre. We hebben binnen Studio Jakop Ahlbom momenteel plaats voor één onderzoek.

Wat we vragen.

We vragen van jou of jullie een plan, idee, onderzoeksvraag. Daarin leg je uit wat je fascinatie is, waarom mime voor jou de taal is waarin je je uitdrukt, wat de stijl is die je voor ogen hebt. Ook maak je concreet wat je gewenste stappen in het traject zijn en wat de reden is dat je in het talentontwikkelingstraject van Studio Jakop Ahlbom mee wil doen. Voeg een cv toe en mail dat alles aan dramaturg@jakopahlbom.nl. Deadline voor de aanvragen is 21 juni 2018. In juli hoor je of je aan het traject kan deelnemen.

Het traject.

Het traject zal starten in augustus en worden afgesloten met een presentatie voor publiek, waarschijnlijk op 2 november in Theater de Meervaart. Voor ieder traject is eenzelfde budget beschikbaar. In overleg met ons bepaal je hoe je je traject inhoudelijk, organisatorisch en financieel inricht en welke eigen mensen je eventueel meebrengt (ontwerpers, eindregisseurs, dramaturgen etc).

Begeleiding.

We bieden je onze begeleiding en geven je de kans je werk te presenteren aan een groter publiek van toeschouwers en programmeurs. Daarna begeleiden we je verder naar een mogelijk vervolgtraject. Jakop Ahlbom en Judith Wendel bieden inhoudelijke begeleiding en Sarah-Faye van der Ploeg is de productionele begeleider. Het Fonds Podiumkunsten steunt ons met extra subsidie om deze talentontwikkeling mogelijk te maken.

Tot nu toe.

Voor de eerste editie in december 2017 tekenden Judith Hazelegeren Koen Kreulen. Binnen Studio Jakop Ahlbom werkten ze aan een eerste presentatie die de basis is voor een avondvullende voorstelling. Hun volgende presentatie zal te zien zijn op de Mimedag in Theater de Meervaart op 2 november 2018. Ook Yannick Greweldinger en Dwayne Toemerezullen een traject in Studio Jakop Ahlbom gaan doorlopen. Zij trappen op de Mimedag af met een workshop voor jongeren. Vanaf maart 2019 starten zij met de repetities van hun onderzoek in Studio Jakop Ahlbom.