BUG (2014)

SYNOPSIS

Agnes is een gescheiden vrouw die zich in een kale motelkamer schuil houdt voor haar gewelddadige ex-echtgenoot. Ze hunkert naar liefde en tederheid. Via een vriendin komt zij in contact met Peter, een ingetogen en gevoelige man, die haar liefde en bescherming biedt. Hij trekt bij haar in, en ontdekt dat haar motelkamer wordt geteisterd door ongedierte. Zijn weerzin begint obsessieve vormen aan te nemen. Hij verdenkt de buitenwereld van een complot en hij isoleert zich meer en meer. Peter begint weg te zinken in wanen, en trekt Agnes daarin mee. Zo belanden ze samen in een spiraal van angst en achterdocht. Peter en Agnes blijken twee verloren, beschadigde zielen. In hun pogingen om te overleven in een harde wereld klampen zich aan elkaar vast. En daarin zijn ze grenzeloos.

TRAILER

ACHTERGROND

Ahlbom werd gefascineerd door deze psychologische thriller van de Amerikaanse schrijver Tracy Letts toen hij de verfilming ervan zag. De onmacht van deze twee hoofdpersonen, hun kwetsbaarheid en de ultieme uitweg die ze kiezen. Ahlbom vraagt zich af waar liefde en waanzin elkaar raken, en welke andere opties daarin nog mogelijk zijn. De vraag naar gekte en waanzin staat centraal. Is Peter wel zo gek? En is de overgave aan zijn waanzin ook geen manier om geluk te vinden, te overleven, de harde werkelijkheid van het leven niet onder ogen te hoeven zien.

Tracy Letts (1965) werd in Nederland bekend door de opvoering van Augustus: Oklahoma door de Utrechtse Spelen. Letts’ werk werd bekroond met belangrijke Amerikaanse toneelprijzen, zoals de Pulitzer Prize en de Tony Award. Bug (1996) werd in 2006 verfilmd, en won in Cannes de prijs van de International Federation of Film Critics.

In de media

Meer recensies
Lees artikelen

Credits

Tekst: Tracy Letts
Vertaling: Jan Doense ism Ditke Schwartz & Judith Wendel
Regie: Jakop Ahlbom Regie-assistentie: Merel Smitt Dramaturgie: Judith Wendel Spel: Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Sofieke de Kater, Rutger Kroon, Reinier Schimmel/Luc van Esch Muziek: Alamo Race Track Decorontwerp: Catharina Scholten Kostuumontwerp: Carly Everaert Lichtontwerp: Yuri Schreuders Assistentie decor: Nicolien de Jong Uitvoering decor: Brinkman Decor/Gert Jan Brinkman & Remco Gianotten Assistent video: Huig van den Hoofdakker Techniek: Marcel Slagter, Allard Vonk, Koen te Poele, Yuri Schreuders Zakelijke leiding & verkoop: Wilma Kuite/Alles voor de Kunsten
Productie: Janneke den Engelsen
Tourmanager: Emmalot Morel
Publiciteit: Christel Gouweleeuw, Nina Angkotta/Alles voor de Kunsten
Scenefotografie: Sanne Peper
Posterbeeld: Paulina Matusiak & Eddy Werntink
Grafische vormgeving: Paulina Matusiak

Financieel mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Amsterdam

Speellijst

Geen geplande voorstellingen

première: za 8 februari 2014, Toneelschuur Haarlem
Speelperiode: di 4 februari t/m 18 mei 2014