Project Description

Studio Jakop Ahlbom is het talentontwikkelingstraject dat de Jakop Ahlbom Company begin 2017 startte. Binnen Studio Jakop Ahlbom bieden we talentvolle mimemakers de kans om eigen werk te ontwikkelen en te presenteren. Met Studio Jakop Ahlbom willen we een specifieke bijdrage leveren aan de zichtbaarheid en ontwikkeling van de mime als kunstvorm in Nederland.
In het talentontwikkelingsprogramma zetten we in op ontwikkeling van bestaand talent en het opsporen van nieuw talent. We gaan uit van werk dat in de eerste plaats fysiek en visueel is, en denken vanuit een brede opvatting over mime. We zijn benieuwd naar mimemakers die fysiek werken en met eenvoudige middelen van veel verbeeldingskracht getuigen. We zijn geïnteresseerd in mimers die fantasierijk, beeldend en veelzeggend durven te zijn. Die eigenheid en eigenwijsheid willen we een plek geven, begeleiden en stimuleren.
Ieder jaar hebben we binnen het talentontwikkelingstraject plaats voor mimemaker(s) die een plek zoeken om hun ideeën, onderzoeken en prille plannen verder uit te werken, en die onder begeleiding verder willen aanscherpen. We zoeken daarin zowel makers en/of spelers die al langer in het mimewerkveld bezig zijn, als jonge makers die net hun eerste schreden zetten.
Studio Jakop Ahlbom biedt in het traject begeleiding en de kans het werk te presenteren aan een groter publiek van toeschouwers en programmeurs. Daarna begeleiden we verder naar een mogelijk vervolgtraject. Jakop Ahlbom en Judith Wendel bieden inhoudelijke begeleiding, Marc Pil en Sarah-Faye van der Ploeg bieden productionele en organisatorische begeleiding. Het Fonds Podiumkunsten steunt ons met extra subsidie om deze talentontwikkeling mogelijk te maken.
De Jakop Ahlbom Company werkt in het talentontwikkelingstraject samen met andere partners, zoals Golden Palace, Schweigman&, Mime Opleiding en Theater de Meervaart. Dit platform deelt de gezamenlijke missie om de mime nieuwe impulsen en een versterkte zichtbaarheid te geven, en betrekt daarin podia, festivals, programmeurs en publiek.

JAKOP AHLBOM STUDIO MAKERS 2018
Dit jaar is er gekozen om drie projecten te ondersteunen:

  • Judith Hazeleger en Koen Kreulen, met een remake van hun voorstelling REPEAT van vorig jaar
  • Anton van der Sluis
  • VegeLijf (Luuk Weers en Hali Neto)

Op 2 november zal er werk van hen te zien zijn op de Dag van de Mime in De Meervaart, Amsterdam.