DER PROZESS (2015)

SYNOPSIS

Gebaseerd op Franz Kafka (1915)

Het proces begint – onverwacht en zonder mededogen. Er wordt geen aanklacht geformuleerd, het eenvoudige leven van alledag gaat gewoon door. Maar de schuldvraag en het onontkoombare gevoel van onmacht vormen vanaf nu een zware last en leiden tot een rusteloze zoektocht. Een zoeken dieper naar binnen, het radarwerk van de wettelijke machinerie in, die van elke zin ontdaan is, een gesloten ordening in stand houdt en alle levensgebieden doordrenkt. Het proces, postuum verschenen, is een fragment maar geldt als het meest belangrijke werk van Kafka.

Trailer

Achtergrond

Als we het over ‘kafkaësk’ hebben bedoelen we over het algemeen de absurde, mensvijandige wereld van de bureaucratie en controlemaatschappij waaraan aangeklaagde Josef K. niet kan ontkomen. Regisseur Jakop Ahlbom benadert deze materie met een heel eigen theaterstijl en mengt pantomime, dans, muziek en illusionisme met elkaar. Ahlbom, wiens werk al meerdere keren verschillende prijzen won, kwam in de jaren ’90 vanuit Zweden naar Nederland, studeerde aan de Theaterschool in Amsterdam en regisseert nu voor het eerst in Mainz.

In de media

Lees artikelen

Credits

Regie: Jakop Ahlbom

Spelers: Ulrike Beerbaum, Sebastian Brandes, Monika Dortschy, Kristina Gorjanowa, Ana Gorokhova, Nadja Simchen, Martin Herrmann, Finn Lakeberg, David Schellenberg, Johannes Schmidt Decor: Katrin Bombe Kostuums: Katrin Woltersmann Muziek: Wim Conradi Licht: Sebastian Ahrens Dramaturgie: Malin Nagel Educatie: Felix Berner

Extra’s: Ludwig Schollenberger , Nicole Schmitt , Valentin Seitz , Emily Paefgen , Anja Guckes , Guiseppina Graceffa

Speellijst

Première: 4 oktober 2015, Staatstheater Mainz (DE)

Duitse speelperiode t/m 27-01-2016