HOFFMANN (2013)

SYNOPSIS

Hoffmann gaat trouwen met Antonia. Zijn vrienden organiseren een vrijgezellenfeest voor hem in een café. Tussen de vrienden bevindt zich Lindorf. Hij tart Hoffmann, betwijfelt zijn trouw en stelt voor Hoffmanns liefde op de proef te stellen. Hoffmann laat zich overtuigen en ze vertrekken naar een kermis. Daar ziet Hoffmann de mechanische pop Olympia. Lindorf, die duistere krachten bezit, begoochelt Hoffmanns zinnen die prompt verliefd op haar wordt. Maar zodra hij haar weet te verleiden gaat ze kapot. Dan gaan ze naar een chique bordeel waar Hoffmann de courtisane Giuditta ontmoet. Zij neemt hem zijn spiegelbeeld af in ruil voor haar liefde. Dan verschijnt Antonia voor hem in een visioen. Hij kan zijn gedrag tegenover haar tot zijn schaamte niet rechtvaardigen. Zij geeft hem haar hart en sterft.

Trailer

Achtergrond

Ahlbom heeft de opera Les contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach bewerkt en zoomt in op de beleving van de hoofdpersoon. We volgen Hoffmann op zijn tocht, terwijl de vrouwen die hij ontmoet steeds meer afspiegelingen van die ene vrouw lijken, die hij nooit zal krijgen. Ahlbom benadrukt de verborgen angsten en verlangens van de dichter Hoffmann en toont ons zijn complexe psyche. Hij laat de grenzen tussen realiteit en fictie vervagen en creëert een verwarrende wereld waarin Hoffmann meer en meer verdwaald raakt.

De Deutsche Oper Berlin vroeg Jakop in het najaar van 2013 een gastregie te komen doen. Ahlbom en componiste Anne Champert schreven een eigenzinnige bewerking en maakten in deels nieuwe composities een eigen versie van Hoffmanns droom- en nachtmerriewereld. Voor deze gastregie nam Ahlbom een deel van zijn vaste spelers mee. Silke Hundertmark en Gwen Langenberg spelen de afspiegelingen van de verschillende vrouwelijke archetypes. Yannick Greweldinger en Reinier Schimmel versterken het koor met hun nadrukkelijke fysieke aanwezigheid. In Hoffmann is Ahlboms karakteriserende beeldtaal sterk aanwezig: ook de solisten heeft hij tot opvallend fysiek spel weten te bewegen.

In de media

Lees artikelen

Credits

Regie: Jakop Ahlbom
Muzikale bewerking en nieuwe compositie: Anne Champert Dramaturgie: Dorothea Hartmann, Anne Oppermann Zangers: Alexandra HuttonMatthew Peña/ Paul  Kaufmann Seth Carico Koor: Stephen Barchi, Sunnyboy Dladla, Jamin Flabiano, Carlton Ford, Matthew Newlin, Franz Xaver Scxhlecht, Alvaro Zambrano, ZhengZhong Zhou Dansers: Silke Hundertmark, Yannick Greweldinger, Gwen Langenberg, Reinier Schimmel Orkest: Sandrine Albrecht, Jenz Holzkamp, Sophia Reuter, Ludwig Schwark
Muzikale leiding: Jens Holzkamp
Decorontwerp: Oliver Helf
Kostuumontwerp: Susanne Hiller, Katrin Wolfermann
Met dank aan: Wilma Kuite, Remco Gianotten
Een coproduktie van: de Deutsche Oper Berlin en Bayer Kultur
Ondersteund door: Förderkreises der Deutschen Oper Berlin e. V. und Der Grüne Punkt – Duales System Holding.

Speellijst

Geen geplande voorstellingen

Wereldpremière 18 september 2013, Tischlerei, Berlijn
19, 20, 23 september 2013

15, 16 april, 24 mei 2014, Leverkusen (D)

6, 7, 8 mei 2015, Tischlerei, Berlijn