INNENSCHAU [Revisited] (2018)

Synopsis

“We need the excuse of a fiction, to stage what we truly are.” (Slavoj Žižek)

In Innenschau [Revisited] volgen we een obsessief jaloerse man. Hij is bezeten van het idee dat zijn vrijgevochten vrouw door andere mannen wordt begeerd en wil haar uit naam van de liefde behoeden. Gevoed door zijn eigen seksuele frustraties en agressie komt hij in een duistere waantoestand terecht, waar het onmogelijk is waarheid van leugens te scheiden. Als in een nachtelijke odyssee, reist hij door de duistere krochten van zijn onderbewustzijn en komt tot een schokkende, onomkeerbare ontdekking…

Innenschau (Duits): introspectie, inwaartse observatie van je eigen mentale processen.

In zijn eigen unieke beeldtaal toont regisseur Jakop Ahlbom met Innenschau [Revisited] een unheimische wereld waar we niet meer weten of onze herinneringen kloppen en of onze observaties op de werkelijkheid gebaseerd zijn. Met een sterk fysieke beeldtaal, waarin beweging, dans en illusionisme in elkaar verweven zijn, en de zinderende live muziek van indie-popband Alamo Race Track, toont Ahlbom ons een surrealistische theaterthriller waarin niets meer is wat het lijkt.

Trailer

ACHTERGROND

Na acht jaar maakt Ahlbom een remake van zijn voorstelling Innenschau (2010). Een voorstelling waar Ahlbom zich nog steeds sterk mee verbonden voelt. Met de nieuwe enscenering gaat hij nog verder in de fysieke verbeelding. Daartoe haalde hij de tekstdelen eruit en versterkte hij de beeldende kracht met nieuwe surrealistische scènes, waarin een man wordt geconfronteerd met zijn verborgen driften, zijn seksuele verlangens en tegelijkertijd zijn onschuld wordt bevraagd.

Nu keert Innenschau [Revisited], in de unieke stijl van Ahlbom met zijn mix van dans, theater, illusionisme en special effects, terug naar de grote zalen van de theaters op eigen bodem.

In de media

“De achteloosheid waarmee het absurde als normaal wordt gepresenteerd en geaccepteerd, is fantastisch.”
de Volkskrant (Innenschau 2010)
“Innenschau, grijpt je bij de strot, Jakop Ahlbom trekt je mee in een gitzwarte wereld. Alsof je in een akelige koortsdroom terecht bent gekomen waar je je niet meer uit los weet te maken. (…) Jakop Ahlbom spreekt de kijker vooral aan op zijn gevoel, op zijn diepste angsten.”
de Telegraaf (Innenschau 2010)
“Jakop Ahlbom is een goochelaar met beelden. (…) Geen logica, wel causaliteit die je dwingt mee te gaan in deze breinkraker vol thrillerelementen. (…) De gekte uit eerder werk als Vielfalt is hier grimmig, met een flinke slok surrealisme van het sobere soort- à la Magritte. Achter elk geschetst verlangen doemt het spook der leegte op, en dat weet Ahlbom prachtig te verbeelden.”
Trouw (Innenschau 2010)

Credits

Concept en regie: Jakop Ahlbom
Spel: Kami-Lynne de Bruin, Luc van Esch, Yannick Greweldinger, Judith Hazeleger, Silke Hundertmark, Sofieke de Kater, Gwen Langenberg, Reinier Schimmel
Muziek: Alamo Race Track (Jelte van Andel, Thomas van den Berg Leonard Lucieer, Ralph Mulder)

Dramaturgie:Judith Wendel
Scenografie: Daniël Ament
Kostuumontwerp: Nicky Nina de Jong.
Lichtontwerp: Yuri Schreuders
Geluidsontwerp: Thomas Koopmans
Hoofd techniek: Tom Vollebregt
Lichttechniek: Alfred van der Meulen
Geluidstechniek: Allard Vonk
Chauffeur/technicus: Michel van der Weijden

Scenefotografie: Sanne Peper

Tourmanagement en Productieleider: Sarah Faye van der Ploeg
PR/Marketing: Marjo Buijs
Zakelijke leiding: Marc Pil

Met dank aan: Anke Lambrechts, Kyra Wessel, Janneke van Meer, Dinie Bombeeck, Janneke den Engelsen, Gale Rama, Meeke Beumer, Michiel Nannen, Remco Gianotten en Alles voor de Kunsten.

Jakop Ahlbom bedankt in het bijzonder het artistieke team van Innenschau 2010: Daniel Ament, Jeroen van den Berg, Robin Buijs, Stefan Dijkman, Kelly Hirina, Nicolien de Jong, Peter Kadar, Peter van Loon, Minka Parkkinen en Zita Winnubst.