Lost (2004)

Synopsis

Een man balanceert op de rand van zijn bestaan. Hij heeft zich jaren geleden onttrokken aan een pijnlijke jeugd. De man voelt zich verlaten en vervreemd. Zijn leven trekt aan hem voorbij: zijn familiegeschiedenis, de vrouw die hij liefheeft, de verwarring in zijn hoofd en de angstvisioenen die hem tarten. Hij kan de pijn niet meer aan en zich laat vallen. Hij valt in de diepte van zijn eigen geschiedenis, om de pijn te stillen en om in slaap te vallen op het trottoir 40 meter beneden hem. De toeschouwer wordt meegevoerd in de beelden die voorbij flitsen tijdens de val van deze man.

Trailer

ACHTERGROND

In een wereld tussen leven en dood ontrolt zich een poëtische collage van herinneringen, angsten en verlangens, geliefden en familie die allemaal iets te maken hebben met zijn besluit het leven los te laten. Lost gaat over het mysterie van zelfmoord en de rol van de omgeving wanneer iemand loslaat en valt. Ahlbom verdiepte zich in dat wanhopige gevoel dat het leven tegenzit en er geen uitweg meer lijkt te zijn. Hij zag documentaires over mensen die zelfmoordpogingen deden en werd geraakt door de uitspraak: ‘Suicide is not a ticket to paradise, it is a way out of hell.’ Wat is de uiterste grens van de tegenslagen die een mens kan verdragen, vroeg hij zich af. De pijnlijke paradox die hem fascineerde is dat het leven in die laatste seconden aan je voorbij trekt, en wat er dan gebeurt als je dan iets ontdekt van schoonheid en kracht dat de moeite waard is. Dan is het te laat, want je hebt je sprong al ingezet.

Ahlbom werkt in deze voorstelling samen met live muzikanten. Hij is ervan overtuigd dat livemuziek de impact van de voorstelling versterkt, de emotionaliteit ervan wordt benadrukt. Hij ging op zoek naar een muziekstijl die bij zijn beeld- en bewegingsideeën past. Met de Amsterdams/Friese rockgroep Solbakken vond hij precies de juiste toon. Zij stuwen de scènes op en geven de voorstelling een gevoelige hartenklop. De muziek werd een essentieel onderdeel van de voorstelling. Juist omdat de band als totale formatie op het toneel stond krijgen ze een autonome kracht die de eigenheid van de voorstelling onderstreept.

Lost is door Ahlbom opgedragen aan zijn overleden broer. Het is te beschouwen als het slot van het drieluik (samen met Nur Zur Erinnerung en Stella Maris), waarin hij steeds een psychische stoornis als centraal punt kiest en zo onderzoek doet naar de psyche van een man.

In de media

Lees artikelen

Credits

Concept en regie: Jakop Ahlbom

Tekst: Emanuel Muris Dramaturgie en advies: Mischa van Dullemen Spel, dans en beweging: Carola Bärtschiger, Valentina Campora, Luc van Esch, Silke Hundertmark, Péter Kádár, Matthias Maat, Anja Sielaf/Irene van Geest, Roel Voorbij Live muziek: Solbakken (Jelle Buma, Empee Holwerda, Klaas Schippers) Scenografie: Daniël Ament Kostuums: Susann Rittermann Lichtontwerp en techniek: Vinny Jones

Fotografie en videobeelden: Oliver Helf
Productieleiding: Florian Hellwig/Het Veem Theater
Co-productie: Het Veem Theater en Pels

Financieel mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Fonds Amateurskunst Podiumkunsten

Speellijst

Geen geplande voorstellingen

Première: 8 april 2004, Het Veem Theater, Amsterdam
Speelperiode: 6 april t/m 29 mei 2004