Stella Maris (2000)

Synopsis

Een man en een vrouw botsen met elkaar, met de wereld om hen heen, maar vooral met zichzelf. Ze zijn elkaars houvast, maar houden elkaar ook in een wurggreep. Beiden hebben ze wonderlijke eigenschappen, en de man lijkt een complexe persoonlijkheid te hebben. Toch hebben ze een relatie om jaloers op te zijn. De twee gaan bij elkaar op zoek naar stabiliteit en erkenning. Ze gebruiken elkaar als tegenspelers in hun eigen gecreëerde werelden. En soms negeren ze elkaar stoïcijns, op zoek naar innerlijke rust.

Trailer

ACHTERGROND

Stella Maris is een voorstelling waarin het meest banale aspect van het bestaan een grote schoonheid krijgt. Met een buitengewone beheersing wordt het meest dagelijkse hilarisch, het meest kwetsbare sterk en het meest harde ontroerend. Een doodgewone droom ontpopt zich tot een klassieke vaudeville.

De kracht van Stella Maris ligt in het serieuze en tegelijkertijd lichtvoetige portret van een man met borderline. Waar hij je het ene moment doet lachen, is hij tegelijkertijd diep ontroerend. De man-vrouw relatie komt tot uiting door series van bewegingen, die ontspannen en soepel tonen en toch het uiterste vergen van de spelers.

Jakop Ahlbom richtte zich in Stella Maris op grote fysieke precisie, op een uitgebalanceerde bewegingstaal. In Stella Maris worden meubelen, objecten van een eenvoudig servies tot deuren en wanden gemanipuleerd en getransformeerd tot hun tegenovergestelde.

In de media

Lees artikelen

Credits

Concept: Jakop Ahlbom

Van en door: Jakop Ahlbom en Silke Hundertmark Advies: Mischa van Dullemen Scenografie: Daniël Ament Masker: Marelva de Bruin Lichtontwerp en techniek: Frits Zwaansdijk Techniek: Sam Beumer, Dirk Houthoff

Stagiaire techniek: Vinny Jones
Zakelijke leiding en verkoop: Alles voor de Kunsten/ Wilma Kuite
Productie: Alles voor de Kunsten/ Meeke Beumer

Productieleiding: Sabine Dehne
Foto: Hans Abbing
Coproductie: Het Veemtheater

Financieel ondersteund door: Fonds voor de Podiumkunsten en VSB Fonds.

Speellijst

Geen geplande voorstellingen

Première: 13 maart 2000, Het Veemtheater, Amsterdam
Speelperiodes: 26 t/m 28 mei 2008, Festival aan de Werf, Utrecht
13 jan t/m 23 feb 2012