SWAN LAKE (2016) co-productie met ICKamsterdam en De Meervaart

SYNOPSIS

Met acht dansers, een live band, dierenkoppen en messenwerpers, zet Jakop Ahlbom het wereldberoemde sprookje geheel naar zijn eigen hand. In Swan Lake ontdekken de personages hun obscure kanten, manipulatieve gedrag, jaloezie en wraakzucht en dat liefde niet alles overwint. Alamo Race Track zet de oorspronkelijke muziek van Tsjaikovsky om in hun eigen, kenmerkende stijl met invloeden van indie, folk en pop. Ook componeert de band voor de voorstelling nieuw werk en staan ze elke avond live op het podium.

TRAILER

Ahlbom creëert in Swan Lake twee contrasterende werelden: de surreële droomwereld van de zwanenvrouw, die zich afspeelt in de duisternis van het bos, en een witte formele wereld van de prins, waarin alles strikt en afgemeten is. Daarnaast smelt hij de witte en de zwarte zwaan om tot één vrouw, die in een symbiotische relatie tot elkaar staan. Hun eenheid komt echter onder druk te staan door hun liefde voor de prins. Accepteert hij ze zoals ze werkelijk zijn? Kan hij met deze symbiotische vrouw leven?

Swan Lake is de eerste dansvoorstelling van Jakop Ahlbom in samenwerking met ICK, onder leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten in hun nieuwe gezamenlijke huistheater de Meervaart.

Swan Lake speelt van dinsdag 21 t/m donderdag 30 juni 2016 in de Rode Zaal van De Meervaart, première vrijdag 24 juni 2016. Najaar 2016 volgt een tournee langs meer dan 40 grote theaters in Nederland. Swan Lake wordt gedanst door zes dansers van ICK en twee dansers van Jakop Ahlbom. De muziek wordt live gespeeld door de vier muzikanten van Alamo Race Track o.l.v. Leonard Lucieer.

Over ICK
ICK is, onder leiding van Emio Greco & Pieter C Scholten, een spraakmakend dansgezelschap dat internationale dansvoorstellingen produceert, gastkunstenaars begeleidt en tal van research- en educatieve projecten initieert. Het dansensemble van ICK kenmerkt zich door de specifieke danstaal die door de choreografen ontwikkeld is. Het werk slaat op een unieke manier een brug tussen abstracte en verhalende dans, waarbij altijd het intuïtief bewegende lichaam centraal staat. Het repertoire van ICK bezit daarmee de bijzondere kwaliteit bij publiek een diepere gelaagdheid over te brengen, terwijl ook toeschouwers die puur willen genieten van de schoonheid van de dans zich tot de voorstellingen aangetrokken voelen. Het gezelschap ontving diverse prestigieuze (internationale) prijzen en heeft de afgelopen twintig jaar over de hele wereld getourd. Na samenwerkingen met o.a. Nicole Beutler en Robyn Orlin, maakt nu Jakop Ahlbom op uitnodiging van ICK een voorstelling met het dansensemble.

In de media

“Een persoonlijke, zelfs eigenzinnige bewerking van een klassiek gegeven zowel visueel als auditief, in een theatrale, dramaturgisch verantwoorde context door uitmuntende muzikanten en adembenemende dansers en danseressen: redenen te over om de staande ovatie van een enthousiast publiek mee te rechtvaardigen.”
Dans Magazine
“Al bij aanvang begint de verwarring als Alhboms Odette en Odile de benen in anatomisch onmogelijke hoeken buigen. In hun witte en zwarte zwanengedaante demonstreren zij acrobatisch rollebollend hun verbondenheid, bezegeld met een delicate ontmoeting van de tongpuntjes.”
NRC
“Schudt de verwachtingen van je af, en je ziet een originele, nieuwe theatervorm: een zinderend live-concert met dansante veaudeville-acts. Uitmondend in een prachtige eenzame solo van Amankwaa als ze haar duistere wederhelft heeft verloren.”
Vrij Nederland
“Een circusshow met messenwerpers, een teddybeer op een kinderdriewieler, dansers met hoofden van wilde dieren en natuurlijk de stervende zwaan, alles komt in een opzwepend tempo voorbij…Ik geef de voorstelling een acht; oprecht vernieuwend en vervreemdend”
entertainmentmv
SpeellijstEducatie

Credits

Concept, regie, decor Jakop Ahlbom muziek Alamo Race Track, gebaseerd op Pjotr Iljitsj Tsjaikovski dans Quentin Dehaye, Helena Volkov, Arad Inbar, Kim Amankwaa, Tycho Hupperets, Ivan Ugrin, Silke Hundertmark en Gwen Langenberg

dansstagiaires Charlotte Mathiessen, Marysia Wiercińska, Carlo Camagni
muzikale leiding Leonard Lucieer
uitvoering muziek Alamo Race Track: Leonard Lucieer, Ralph Mulder, Robin Buijs en Peter Akkerman dramaturgie Judith Wendel
artistiek assistent Jesse Vanhoeck
zakelijke leiding & verkoop Wilma Kuite
productie Yvonne Guis en Sanne Liebregts
educatie Laura Liefting en Marieke van Bueren
marketing en communicatie Pien Roeland en Ruben Theunissen
video ontwerp Catherine Henegan
video techniek Allard Vonk
lichtontwerp Yuri Schreuders
techniek Maarten Heijdra
geluidtechnicus Thomas Koopmans
kostuums Esmee Thomassen

kleedster Kyra Wessel

grime Nienke Algra 

Educatie

Rondom de voorstelling Swan Lake bieden wij een educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs vanaf het derde leerjaar.
Dit educatieprogramma bevat het volgende:

  • De voorstelling SWAN LAKE – Jakop Ahlbom & ICK
  • De voorbereidende workshop bij SWAN LAKE
  • Reflectie na afloop van de voorstelling SWAN LAKE
EDUCATIE SWAN LAKE
VANAF 3E LEERJAAR VO
JUNI T/M DECEMBER 2016

De voorstelling SWAN LAKE – Jakop Ahlbom & ICKamsterdam
Met Swan Lake maakt theatermaker Jakop Ahlbom zijn eerste avondvullende dansvoorstelling, gebaseerd op Het Zwanenmeer. Het Zwanenmeer is misschien wel het beroemdste ballet ter wereld. Jakop Alhom zet het werk radicaal naar zijn eigen hand, zowel op het gebied van de verhaallijn, de choreografie als de muziek.

De voorbereidende workshop bij SWAN LAKE
De leerlingen krijgen een korte introductie op de verhaallijn en gaan daarna met een dans- en theaterdocent aan de slag. De kunstvakdocenten werken met hen vanuit de hoofdthema’s van Swan Lake. De innerlijke strijd tussen goed en kwaad en tussen het verlangen van elk individu en de werkelijkheid. Wat mag de ander van jou zien en wat houd jij verborgen?

Reflectie na afloop van de voorstelling SWAN LAKE
Na afloop van de voorstelling organiseren wij een reflectiemoment in het theater of later op school. Één van de kunstvakdocenten zal het reflectiemoment begeleiden.

Informatie
– Kosten en aanvangstijd voorstelling: verschillend per theater
– Kosten voorbereidende workshop en reflectiemoment: € 175,00 per groep (max. 28 leerlingen per groep)
– Datum voorbereidende workshop: in overleg
– Locatie voorbereidende workshop: op school of in het theater
– Duur voorbereidende workshop: 1,5 tot 2 uur (in overleg)
– Duur reflectie na afloop: 45 minuten

Contact

Voor het reserveren van toegangskaarten, het boeken van het bijbehorende educatieprogramma en het opvragen van meer informatie kunt u mailen naar educatiejakopahlbom@allesvoordekunsten.nl of bellen met 06 16379367 (contact: Laura Liefting).