VIELFALT (2006)

Synopsis

Een goochelaar vraagt een vrouw uit het publiek hem te assisteren bij een verdwijntruc. Haar man stemt ongemakkelijk glimlachend toe. Als de vrouw niet terugkeert, gaat de man op zoek en stapt noodgedwongen de magische wereld van de goochelaar in. Hij doet alles om zijn zoekgeraakte geliefde terug te vinden. Zijn verlies brengt hem in een wereld waar normale relaties zijn omgekeerd en op hun kop gezet, vrouwen vermenigvuldigen zich en verdwijnen, zijn vrouw herkent hem niet meer en een vreemde vrouw bejegent hem als haar echtgenoot. Tijdens zijn zoektocht naar de ware toedracht belandt hij in een surreëel doolhof. Hij zit opgesloten in een chaotisch universum waarin illusie en werkelijkheid door elkaar lopen en niets is wat het lijkt.

Trailer

ACHTERGROND

De voorstelling is een verhaal over verloren liefde en een ode aan de theatrale fantasie. Als in een surrealistische film wordt het publiek meegevoerd in dansante duetten, komische acts, magische trucs en pure slapstick. Ahlbom is al jaren gefascineerd door het illusionisme. Zijn liefde voor goochelen en visuele manipulatie mondde uit in deze voorstelling. Daarin doet hij een vormonderzoek naar illusionisme als een volwaardig theatraal instrument. Hoe maak je dat je centrale theatrale vorm, hoe koppel je je inhoud aan deze vorm en welke theatrale wereld levert dat dan op.

Vielfalt markeerde Ahlboms doorbraak bij een breed publiek. De voorstelling was bij publiek en pers een groot succes en werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2007. Vielfalt speelde 91 voorstellingen in Nederland en 39 voorstellingen in het buitenland.

In de media

Meer recensies
Lees artikelen

Credits

Concept en regie: Jakop Ahlbom
Cast: Jakop Ahlbom, Inez Almeida, Judith Hazeleger/Klara Alexova, Kelly Hirina/Gwen Langenberg, Silke Hundertmark/Ariadna Rubio/Anne van Balen, Reinier Schimmel, Irene Slotboom/Marie Groothof/Sofieke de Kater Eindregie: Jeroen van den Berg Scenografie: Daniel Ament Geluidsdecor: Wim Conradi Kostuums: Susann Rittermann Uitvoering decor: Jochen Plass en Olivier Louter Decoratie decor: Carin Heslinga Goocheladvies: Woedy Woet Techniek: Rob Galdermans, John Valkering, Gertjan van de Geer, Dirk Houthoff, Marijn Hubregtse, Colin Kassies
Zakelijke leiding en verkoop: Wilma Kuite/ Alles voor de Kunsten
Productie: Meeke Beumer/ Alles voor de Kunsten
Scènefotografie: Stephan van Hesteren
Affiche/grafisch ontwerp: Arjan Benning (foto), Studio Niels Megens
Met dank aan: Het Veem Theater, Ko vanden Bosch, Daphne Richter

Financieel mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, VSB Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst

Speellijst

Geen geplande voorstellingen

Première: 28september 2006, Toneelschuur Haarlem

Speelperiodes: Seizoen 2006/ 2007
tournee Nederland: 19 sept t/m 17 nov 2006
17 t/m 20 mei, Festival aan de Werf, Utrecht

Seizoen 2007/ 2008
tournee Nederland: 6 dec 2007 t/m 14 feb 2008

Seizoen 2008/ 2009
tournee België: 3 – 19 maart

Seizoen 2009/ 2010
19 t/m 21 nov Zürich (CH)
21, 22 nov     Stockholm (SW)

Seizoen 2010/ 2011
tournee Nederland: 23 maart t/m 13 april 2011
tournee Zweden: 19 sept t/m 10 okt 2011

Seizoen 2011/ 2012
tournee Nederland: 12 t/m 21 sept 2011
tournee buitenland (Denenmarken, België)

VOORSTELLINGEN BUITENLAND