OPEN CALL: makers voor STUDIO JAKOP AHLBOM 2020

Studio Jakop Ahlbom is het talentontwikkelingstraject van de Jakop Ahlbom Company. Met Studio Jakop Ahlbom willen we een specifieke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de mime als kunstvorm in Nederland en hebben we de missie om de mime nieuwe impulsen en een versterkte zichtbaarheid te geven.

Achtergrond.

In het talentontwikkelingsprogramma zetten we in op ontwikkeling van bestaand talent en het opsporen van nieuw talent. We gaan uit van werk dat in de eerste plaats fysiek en visueel is, en denken vanuit een brede opvatting over mime.

We zijn op zoek naar mimemakers die vanuit eenvoudige en fysieke middelen van veel verbeeldingskracht getuigen. We zijn geïnteresseerd in mimers die fantasierijk, beeldend en veelzeggend durven te zijn. Die eigenheid en eigenwijsheid willen we een plek geven, begeleiden en stimuleren.

Aangeboden.

Volgend jaar (2020) hebben we binnen het talentontwikkelingstraject opnieuw plaats voor mimemaker(s) die een plek zoeken om hun ideeën, onderzoeken en prille plannen verder uit te werken, en die ze onder begeleiding verder willen aanscherpen. We zoeken zowel mimers die -als spelers en/of makers- al langer in het werkveld bezig zijn, als jonge mimemakers die net hun eerste schreden zetten. We vragen dit jaar ook specifiek naar ideeën voor locatieprojecten, de openbare ruimte of bijzondere speelplekken buiten de muren van het theater. Als huisgezelschap van theater de Meervaart zijn we bijvoorbeeld nieuwsgierig naar wat het stadsdeel Nieuw-West voor inspiratie kan bieden.

Wat we vragen.

We vragen van jou of jullie een plan, idee, onderzoeksvraag. Daarin leg je uit wat je fascinatie is, waarom mime voor jou de taal is waarin je je uitdrukt, van welke fysieke vorm je gebruik wil maken en waarom. Jouw artistieke vraag staat centraal. Ook maak je concreet wat je gewenste stappen in het traject zijn en in welke periode je je traject wilt doen. Verder licht je toe waarom je juist in het talentontwikkelingstraject van Studio Jakop Ahlbom wilt werken. Voeg een cv toe en mail dat alles aan dramaturg@jakopahlbom.nl.

Deadline voor de aanvragen is 1 december 2019.

Het traject.

Het traject zal starten in een in overleg gekozen periode in 2020 en wordt afgesloten met een presentatie voor publiek. Voor het traject is een vast budget beschikbaar. In overleg met ons bepaal je hoe je je traject inhoudelijk, organisatorisch en financieel inricht en welk mensen je eventueel meebrengt (ontwerpers, spelers, eindregisseurs, dramaturgen etc).

Begeleiding.

We bieden de makers onze begeleiding en geven ze de kans zich te presenteren aan een groter publiek van toeschouwers en programmeurs. Jakop Ahlbom en Judith Wendel bieden inhoudelijke begeleiding, Marc Pil en Sarah-Faye van der Ploeg bieden zakelijke en productionele begeleiding. Het Fonds Podiumkunsten steunt ons met extra subsidie om deze talentontwikkeling mogelijk te maken.

Tot nu toe.

Voor de eerste edities tekenden Judith Hazeleger en Koen Kreulen (2017) en Anton van der Sluis, Luuk Weers en Hali Neto (2018). Hun werk is gepresenteerd op de eerste Dag van de Mime in november 2018. Het werk van Yannick Greweldinger en Dwayne Toemere (Studio Jakop Ahlbom 2019) zal tijdens de tweede editie van de dag van de Mime op 13 november aanstaande te zien zijn.