In het talentontwikkelingsprogramma zet Jakop Ahlbom Company in op ontwikkeling van bestaand talent en het opsporen van nieuw talent. We gaan uit van werk dat in de eerste plaats fysiek en visueel is, en denken vanuit een brede opvatting over mime. We zijn benieuwd naar mimemakers die fysiek werken en met eenvoudige middelen van veel verbeeldingskracht getuigen. We zijn geïnteresseerd in mimespelers die fantasierijk, beeldend en veelzeggend durven te zijn. Die eigenheid en eigenwijsheid willen we een plek geven, begeleiden en stimuleren.
Ieder jaar hebben we binnen het talentontwikkelingstraject plaats voor mimemaker(s) die een plek zoeken om hun ideeën, onderzoeken en prille plannen verder uit te werken, en die onder begeleiding verder willen aanscherpen. We zoeken daarin zowel makers en/of spelers die al langer in het mimewerkveld bezig zijn, als jonge makers die net hun eerste schreden zetten.

Begeleiding

Studio Jakop Ahlbom biedt in het traject begeleiding en de kans het werk te presenteren aan een groter publiek van toeschouwers en programmeurs. Daarna begeleiden we verder naar een mogelijk vervolgtraject. Jakop Ahlbom en Judith Wendel bieden inhoudelijke begeleiding, Marc Pil en Sarah-Faye van der Ploeg bieden productionele en organisatorische begeleiding. Het Fonds Podiumkunsten steunt ons met extra subsidie om deze talentontwikkeling mogelijk te maken.
De Jakop Ahlbom Company werkt in het talentontwikkelingstraject samen met andere partners, zoals Golden PalaceSchweigman&Mime Opleiding (AHK). Dit platform deelt de gezamenlijke missie om de mime nieuwe impulsen en een versterkte zichtbaarheid te geven, en betrekt daarin podia, festivals, programmeurs en publiek. Eerste zichtbare resultaat van deze samenwerking is de Dag van de Mime 2018.

Studio Jakop Ahlbom makers 2019

  • Dwayne Toemere en Yannick Greweldinger (MTG Botlek)

Studio Jakop Ahlbom makers 2018

  • Judith Hazeleger en Koen Kreulen met REPEAT II
  • Anton van der Sluis met HOOFD/LICHAAM
  • VegeLijf (Luuk Weers en Hali Neto) met ERROR

Studio Jakop Ahlbom makers 2017

  • Judith Hazeleger en Koen Kreulen met REPEAT