Open call 2021-2024

OPEN CALL (mime)makers

De open call is gesloten

Ben jij (mime)maker en heb je een concrete onderzoeksvraag? Dan kunnen wij je begeleiding, tijd en budget bieden om je ontwikkeling te ondersteunen.

Bij Jakop Ahlbom Company geloven wij in de kracht van verbeelding en laten we ons publiek onbekende werelden betreden. We werken vanuit een brede opvatting van het genre mime, en combineren verschillende vormen (slapstick, dans, muziek, illusionisme en special effects) om tot fysiek en beeldend werk te komen. In ons gezelschap is er weinig hiërarchie en werken we met een kernteam van acht mensen (vanuit Weesp) aan voorstellingen die over de hele wereld een groot, divers en internationaal publiek bereiken.

Studio Jakop Ahlbom is het talentontwikkelingstraject van ons gezelschap. We willen hiermee een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de mime als kunstvorm in Nederland.

De nieuwe ronde van het traject start na de zomer van 2021. Wij bieden jou begeleiding om je eigen onderzoek uit te voeren en een (bescheiden) budget. Verder kan je meekijken met de organisatie van het gezelschap, zoals op tournee, in de team meetings, bij de educatie en workshops. Kortom, een traject waarin je de kans hebt om je verder te ontwikkelen als professioneel maker.

Wie zoeken we?

Ben jij nieuwsgierig naar ons gezelschap en onze manier van werken en heb je nog niet eerder met ons gewerkt? Herken je jezelf in de onderstaande eisen? Ook als je in een duo werkt zijn we op zoek naar jou/jullie.

 • Als maker werk je fysiek en beeldend en ontwikkel je je eigen stijl als (theater)maker;
 • Je bent op zoek naar hoe je jouw verhalen in beelden kan vertalen en hoe je je eigen werkmethode verder kan ontwikkelen;
 • Je bent in staat zelfstandig te werken, je tijd zelf in te delen en bent voldoende beschikbaar het traject te volgen;
 • In overleg met ons bepaal je hoe je je traject inhoudelijk, organisatorisch en financieel inricht. Je bent gedreven om je eigen visie verder te ontwikkelen;
 • Je hebt een diploma van een afgeronde (mbo of hbo) kunstopleiding, of je hebt vergelijkbare professionele ervaring. Ben jij net begonnen in het werkveld of ben je al wat meer ervaren? We staan open voor beide. Voor dit traject is het belangrijk dat je eerder eigen werk hebt gemaakt en een sterke drang hebt dat verder te ontwikkelen.

Wat bieden wij jou in dit traject?

 • Het gezelschap ondersteunt jou met inhoudelijke en productionele begeleiding om je eigen onderzoek uit te voeren, ook is er een (beperkt) werkbudget beschikbaar;
 • Je krijgt de mogelijkheid om het eerste deel van het traject af te sluiten met een presentatie voor publiek;
 • Als de samenwerking wederzijds goed bevalt en de mogelijkheid voor jouw verdere ontwikkeling zichtbaar is, start je in 2022 met het maken van een (korte) voorstelling. Hiervoor ontvang je weer inhoudelijke en productionele begeleiding en een startbudget. Daarnaast vraag je geld aan bij andere fondsen en financiers waardoor je zelf je productiebudget samenbrengt;
 • Jakop Ahlbom Company is coproducent en samen onderzoeken we de mogelijkheid voor een (korte) tournee;

Hoe kun je reageren?

Ben je geïnteresseerd? Dan ontvangen wij van jou of jullie graag de volgende informatie:

 • Wat wil je gaan doen? In dit traject ga je jouw eigen visie verder ontwikkelen. We ontvangen daarom graag een plan, idee of onderzoeksvraag. Wat wil je gaan onderzoeken, wat is jouw fascinatie en waarom is fysiek theater voor jou/jullie de taal waarin je je uitdrukt;
 • Waarom wil je dat bij Studio Jakop Ahlbom doen? We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor dit project. Graag ontvangen we concrete toelichting over wat jouw gewenste stappen zijn in dit traject en wat de reden is dat je specifiek met het talentontwikkelingstraject van Studio Jakop Ahlbom mee wilt doen;
 • Wie ben jij? Voor dit traject is het van belang dat je eerder eigen werk hebt gemaakt. Leg uit wie je bent als maker, waarom je maakt wat je maakt en voor wie, en welke projecten je eerder hebt gemaakt. Indien je met meerdere makers werkt, leg uit waarom jullie samenwerken, wat je zoekt en welke projecten je eerder initieerde. Voeg een voorbeeld toe waaruit dit blijkt.

Je aanmelding kan je vóór 15 april 2021 indienen via onderstaande knop.

Op basis van de aanmeldingen kiezen we maximaal vijf makers uit met wie we op zaterdag 1 mei 2021 gezamenlijk aan het werk gaan en verder praten. Op basis van die gezamenlijke dag kiezen we uiteindelijk één plan. Met die maker(s) starten we het traject.

In een land waarin zoveel verschillende talen worden gesproken bieden wij een universele taal op het podium: die van beeld en beweging. Wij zijn een mimegezelschap waarin ruimte is voor verschillen. Wij zien diversiteit en inclusie als een grote meerwaarde en geloven in een brede vertegenwoordiging op het gebied van onder meer gender, opleidingsniveau, culturele achtergrond, religie, seksuele identiteit en leeftijd.