Studio Jakop Ahlbom 2021

In 2021 krijgen twee talenten de kans om een project te ontwikkelen in het kader van Studio Jakop Ahlbom.

Ruth Borg & Esmée Begemann

Ruth Borg (1994, Malta) is a movement artist based in Amsterdam. She works mainly in theatre, performance and film.In these mediums she finds herself in various shapes as maker, performer, writer, singer, advisor and facilitator. Her main fascination as a creator is the interplay between the domestic and the body and everything that lies underexposed or suppressed there. Her work is often characterized by strong images and a piercing presence that often paves way to a trembling physicality. Ruth has performed locally and internationally and is always curious about new artistic landscapes, especially those which are not working within institutions. In 2015 she graduated with a B.A (Hons) in Theater Studies from the University of Malta and in July of this year she graduated with a B.A in Mime from the University of Arts in Amsterdam.

 

Esmée Begemann (1996) is een Nederlands theaterregisseur, facilitator van gesprek en performer. Ze is afgestudeerd aan the Royal Institute for Theatre Cinema and Sound (RITCS)  in Brussel van de BA Theater Regie en van YIP Sociaal Ondernemerschap in Zweden.

Ze is van Indische koloniale afkomst en zet zich met haar werk in binnen het debat van dekolonisatie en diversiteit in Nederland/Europa. Ze is nauw aangesloten bij Theater voor Keti Koti en bij het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag. Thema’s die momenteel in haar werk terugkomen zijn familie, (intergenerationeel) trauma, geweld en hoe het individu zich tot deze thema’s verhoudt.

Remains of Violence

Remains of Violence, is een theatraal en fysiek onderzoek dat zich afvraagt: wat gebeurt er in de innerlijke wereld van een mens in de nasleep van grote gewelddaden?

Hun research zal worden geïnspireerd en geleid door de documentaire The Act of Killing (2012). Hierin worden de moordenaars van de genocide in Indonesië (1965) gevolgd terwijl ze hun eigen misdaden re-enacten. Aangewakkerd door het dekolonisatie debat, is er een noodzaak ontstaan bijBorg&Begemann om stil te staan ​​bij de kanten van onszelf die tot geweld in staat zijn en de overblijfselen daarvan. De intentie is om het mentale en fysieke landschap te onderzoeken van het dagelijks leven van degenen die in die overblijfselen wonen, waar soms realiteit en illusie door elkaar kunnen lopen. Eind december willen ze een theatrale manifestatie van dit onderzoek presenteren.

softness is a privilege some have not been granted

danger is a constant

pride is not the opposite of shame

but its source

hurt people hurt people

Remains of Violence is een theatraal en fysiek onderzoek omtrent de vraag wat er gebeurt in de interne wereld van een mens in de nasleep van geweld.  Ze nodigen ons uit te kijken en te blijven kijken zonder onze blik af te wenden.